Diesel Place banner

1 - 20 of 73 Posts

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #1
I replaced both the controller and the fuse for the glow plugs but it still wont start... Now if onoly a couple of the glow plugs are bad will it still start or no? I almost got it started on ether but i really dont like spraying a bunch of that in there... Im getting power to the controller and out of the controller...

Any help will be greatly appreciated, i really dont wanna have to take it in...
 

·
Registered
Joined
·
655 Posts
Pluge it in for a hr. and try WD-40 to get it going,if you have 2 or 3 bad it will stell start
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #3
my block heater is bad too... its pretty warm out today, its about 40 outside so i dont see why it wont start.
 

·
Registered
Joined
·
655 Posts
I replaced both the controller and the fuse for the glow plugs but it still wont start... Now if onoly a couple of the glow plugs are bad will it still start or no? I almost got it started on ether but i really dont like spraying a bunch of that in there... Im getting power to the controller and out of the controller...

Any help will be greatly appreciated, i really dont wanna have to take it in...
Clip a light on the rail that runs down the side of the block on the glow plugs and see if the plugs are geting power on key up
 

·
Registered
Joined
·
873 Posts

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #7
checked the prime twice and i have fuel... even pumped it while starting and still nothing. never had a problem with the fuel before... i've had the 0380 code for awhile but it still started fine... and one morning up north the truck didnt wanna start and it took some coaxing with ether to finally start and i had to let her run all nite just to get home the next day, and no problems, and no loss of power while driving... she just wont start.

im pretty pissed off at this point and idk what the hell is wrong... im def. not taking it to the dealer tho... cuz everyone knows they'll just bend me over... im gonna see if this mechanic i know can take a look at it but if anyone else has any advice please let me know... this is my daily driver and my baby LoL, i need to get her running!!
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #8
i may try putting a new fuel filter on too cuz i changed the fuel filter before i left for upnorth, and it started really acting up after i did that... even tho its a brand new filter it may faulty or somtin...

is that worth a try??
 

·
Registered
Joined
·
216 Posts
I ran without any glowplugs for about a month here in colorado. Temps down to 40 degrees at night. Took longer to start and had smoke at idle until it warmed up, but didn't have any problem getting the truck started.

You must have more than one problem.
 

·
Registered
Joined
·
669 Posts
Get your fuel rail pressure checked while cranking on it. Might be injectors going out.
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #11 (Edited)
Get your fuel rail pressure checked while cranking on it. Might be injectors going out.

how would i go about getting that checked?? and what psi should it be at? and from my understanding the previous owner had the injectors replaced when he owned the truck and i've owned it for about 3 years now... how often do they go bad???
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #12
Clip a light on the rail that runs down the side of the block on the glow plugs and see if the plugs are geting power on key up

i checked the power on that rail today and the plugs are getting power, but whos to say that the plugs are actually heating up?? my uncle said he had the same problem with his powerstroke and it wouldnt start but barely when using ether, and he had to replace all the glow plugs; i know diferent truck different senario but idk...

im not getting any codes either.
 

·
Registered
Joined
·
216 Posts
If you arent getting any codes then I am pretty sure you got another problem. I had 4 glow plugs bad on my truck and it throwing a code. Then about 2 months later the light came back on and it was a bad controller.


Sounds like when my injectors bit the dust. The truck was running fine, and then when I went to leave my buddies house it wouldn't start.
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #14
well according to the stealership im out of the warranty on my injectors... so i really dont know what to do now... obviouslly i wanna fix whatever it is but i dont wanna spend all that money to replace the injectors and have that not b the problem...
 

·
Registered
Joined
·
669 Posts
Either find someone who has a Tech II or EFI Live so you can watch your rail pressure. If not then a quick trip to the dealership is going to be in order. If they are a good dealership they should check your cranking pressure/max pressure for about a half hour diag. 40 bucks. Thats at least what I charge since its an easy test.
 

·
Registered
Joined
·
669 Posts
Did you take it in for diag or did they just tell you they wont be covered?
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #17
Did you take it in for diag or did they just tell you they wont be covered?
i didnt get it diagnosed, i called them... cuz im not gonna take it up there and have them charge me to look at it then have it not covered by the warranty.
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #18
well i guess the new question is; Is there anyone in metro detroit with efi live or tech II???
 

·
Registered
Joined
·
386 Posts
one thing you can try real quick that seems to work for some reason....throw a new fuel filter on there and see what it does. my bet is that it will start better for a few days but quickly go back to same-old same-old. it does sound to me like you need to look away from the glow plugs and go to fuel because at 40* it should start.....also have you checked for fuel in your oil?
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Discussion Starter #20
one thing you can try real quick that seems to work for some reason....throw a new fuel filter on there and see what it does. my bet is that it will start better for a few days but quickly go back to same-old same-old. it does sound to me like you need to look away from the glow plugs and go to fuel because at 40* it should start.....also have you checked for fuel in your oil?
i just put a new fuel filter on it yesterday but havent tried cranking it yet cuz i found that the plastic primer scr3ew is cracked so i gotta replace that and i gotta charge my batteries from cranking on it so much... i will check the oil for fuel right now...
 
1 - 20 of 73 Posts
Top