Melted battery terminal - Diesel Place : Chevrolet and GMC Diesel Truck Forums
 
Home Forum Market Place Garage Tuning Library DTC Tool Register Vendors
Go Back   Diesel Place : Chevrolet and GMC Diesel Truck Forums > GM Diesel Engines > 6.5L Diesel Engine
Register FAQ Forum Rules My Replies My Threads Mark Forums Read Advertise

6.5L Diesel Engine Discuss the 6.5 GM diesel engine & associated components. Automatic transmission questions & problems belong in the 4L80/85 - 4L60E - 6L90 Transmission Forum

DieselPlace.com is the premier Duramax Diesel Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Like Tree3Likes
  • 3 Post By crankme69

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-01-2019, 06:54 PM   #1 (permalink)
Okiebenz
Diesel Fanatic
 
Join Date: Mar 2009
Location: Nowata, OK
Posts: 104
iTrader Score: 0 reviews

Melted battery terminal

I went out to start one of my 6.5 diesels today and cranked on it for a few seconds then it quit cranking. The side post positive terminal on the passenger side battery physically melted off. WTH? This set of batteries is fairly new. Is this some sort of defect with the battery or something else?

__________________
02 2500HD Duramax 4x4
94 Suburban 2500 6.5 Diesel 4x4

95 Suburban LS 2500 6.5 Diesel 4x4

96 Suburban LT 2500 6.5 Diesel 4x4
Offline  
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-01-2019, 07:02 PM   #2 (permalink)
DAVe3283
Diesel Nut
 
DAVe3283's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Boise, ID
Posts: 915
iTrader Score: 2 reviews

That would be from high resistance at the terminal. Could have been corrosion between the cable and terminal, corrosion on the bolt, or a bad connection internally in the battery.

You might be able to figure out exactly where the corrosion/bad connection was by what is left after the melting, but maybe not.

__________________
2003 GMC Sierra 2500HD LB7 Duramax 4WD Crew Cab SB
310k miles. 8,260 lbs empty. Built motor, and still slow.
2003 Chevy Suburban 2500 LB7 Duramax AWD Quadrasteer
135k miles. 6-speed Allison conversion. Quadrasteer 4-wheel steering.

1982 Chevy C10 Silverado 6.2L Diesel RWD Single Cab LB

115k miles. Built 700R4 automatic, 4.11 gears.

Cheap bastage -- guilty as charged.
~~ TheBac
If you try Pee in the urea tank, Ur ine for big problems. ~~ heymccall
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-01-2019, 07:43 PM   #3 (permalink)
DieselPro
Diesel Guru
 
DieselPro's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,120
iTrader Score: 0 reviews

The positive battery connection between the two batteries is weak. Or some other connection is very poor. Check all the battery & ground terminals something is not right.
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-01-2019, 09:13 PM   #4 (permalink)
Okiebenz
Diesel Fanatic
 
Join Date: Mar 2009
Location: Nowata, OK
Posts: 104
iTrader Score: 0 reviews

I will double check everything but the batteries are new as are the terminal bolts. Terminals were clean at that time.
__________________
02 2500HD Duramax 4x4
94 Suburban 2500 6.5 Diesel 4x4

95 Suburban LS 2500 6.5 Diesel 4x4

96 Suburban LT 2500 6.5 Diesel 4x4
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-01-2019, 09:32 PM   #5 (permalink)
crankme69
Diesel Pro
 
crankme69's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2,448
iTrader Score: 0 reviews

The factory OEM cables were marginally acceptable 25 years ago...
__________________
1995 1500 Silverado 6.5TD 2WD Ext Cab 246K, FSD cooler bumper mount, Buddy 3 pos chip, DE 4" exhaust, K47 with F intake

1995 Tahoe 6.5TD 217K Buddy chipped cat & muff delete

1994 1500 Silverado 6.5TD 2WD RCLB 208K Buddy chip F intake, daily work commuter 21mpg avg

2005 FLHTC 107 Twin Cam Tman 625 cams, 10.1 CR, Mik 45, DTT map, 3.37 final, E1 clutch & VPC with SE 6 sp, SnS roller rockers Bub 7 2 into 1 exhaust, 120Tq & 120Hp

1995 FXD 80 EVO V Thunder 2015 cam, Mikuni 42, SE slip ons, 80Tq & 70Hp

Last edited by crankme69; 04-01-2019 at 09:32 PM.
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-01-2019, 11:19 PM   #6 (permalink)
kcbr63
Gear Grinder
 
Join Date: Mar 2008
Location: AFTON WY
Posts: 3
iTrader Score: 0 reviews

i have seen this over and over and its normally always caused from the connection being loose. A lot of the time its from over tightening the connection and pulling threads on the battery and it loosens up over time.
__________________
Kcbr63 2006 White LBZ crew cab all stock.
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-02-2019, 10:08 AM   #7 (permalink)
jnlperformance
Diesel Pro
 
jnlperformance's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 2,241
iTrader Score: 0 reviews

Georgia Diesel Owners Club Member

Hopefully you still have the receipt for the battery(ies)

Return the battery. Exchange for a new one. Shouldn't have an issue if dealing with one of the major chain stores. As long as it's not too old. Couple of weeks... should be fine... a few months... pushing it.

... but before you start it again (with said new batteries)...

on what they said... repair or replace the cables. Not expensive. Not hard. Clean all connections on engine and back (rear grounds) clean connection on frame and connection where negative (-) battery terminal connects to cab. I prefer adding a direct ground connection to the frame as well.

hope this helps.
__________________



Last edited by jnlperformance; 04-02-2019 at 10:11 AM.
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-02-2019, 02:27 PM   #8 (permalink)
bk95td
Diesel Prodigy
 
bk95td's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: =Annandale MN
Posts: 4,276
iTrader Score: 0 reviews

The Suburban Club Member

https://www.dieselplace.com/forum/63...-93-6-5-a.html
__________________
91 K2500LD reg cab 6.2 4L60 deceased at 310k
92 k2500hd 6.5 4L80E std cab died of frame cancer285 k
4- 93 k2500hd 6.5 2-4L80E 2-NV4500 2-ex-cab 2 std
94 K2500HD 6.5td 4L80E new reman engine
94 K2500HD 6.5td NV4500 Std cab LB
2-94 K1500 Ex cab 6.5TD 4L80E 1-LB parts truck 1-SB
94 k25000 Suburban 6.5td 4l80E
95 tahoe 2 dr 6.5 4L80E needs HG or engine
95 k2500LD 6.5 4L80E std cab bad trans
95 k2500hd 6.5 4L80E ex-cab
2-95 K2500 Suburban 6.5TD 4L80E both need engines
97 k2500hd 6.5 4L80E std cab
97 k3500 C&C 6.5 4L80E std cab needs engine
98 k2500 hd 6.5 4L80E std cab bad trans
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-04-2019, 06:31 PM   #9 (permalink)
Wooddog2010
Diesel Rookie
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 36
iTrader Score: 0 reviews

I had this happen to me as well. I replaced old cables and got regular top posts. No problem.. Been years since
__________________
1995 6.5 turbo diesel suburban
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-04-2019, 07:37 PM   #10 (permalink)
Okiebenz
Diesel Fanatic
 
Join Date: Mar 2009
Location: Nowata, OK
Posts: 104
iTrader Score: 0 reviews

Bought it has a local farm/fleet type store. Should still be under warranty. I will be taking it in to see about getting it replaced probably this weekend, then check out everything else.

__________________
02 2500HD Duramax 4x4
94 Suburban 2500 6.5 Diesel 4x4

95 Suburban LS 2500 6.5 Diesel 4x4

96 Suburban LT 2500 6.5 Diesel 4x4
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Diesel Place : Chevrolet and GMC Diesel Truck Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

PLEASE READ! You must check your email inbox for the confirmation link to complete registration. Please check your spam box if you do not see the email in your inbox.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question: Positive battery mount melted. Why Sandhead27 GM Gassers 2 09-24-2018 12:27 PM
Fix for positive terminal issue on frame rail battery. MrGoods Vans 1 12-26-2017 11:51 PM
Early battery failure and rust. RDS Electrical 6 03-06-2016 07:18 AM


All times are GMT -4. The time now is 08:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Shoutbox provided by vBShout v6.2.1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
© AutoGuide