LLY: Intermittent reduced/no boost problem... - Diesel Place : Chevrolet and GMC Diesel Truck Forums
 
Home Forum Market Place Garage Lounge (4) Tuning Library DTC Tool Register Vendors
Go Back   Diesel Place : Chevrolet and GMC Diesel Truck Forums > GM Diesel Engines > Duramax Second Generation: 2004.5-2005 (LLY)
Register FAQ Forum Rules My Replies My Threads Mark Forums Read Auto EscrowAuto LoansInsurance

Duramax Second Generation: 2004.5-2005 (LLY) Discuss the second generation (2004.5-2005 LLY) of the 6.6L Duramax diesel engine & associated components. 2006 LLY engine discussion belongs in Third Generation forum due to the differences of the 2006 LLY and the 2004.5-2005 LLY. Engine related discussion ONLY.

DieselPlace.com is the premier Duramax Diesel Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-07-2012, 12:57 AM   #1 (permalink)
dieselpusher
Diesel Technician
 
dieselpusher's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 138
iTrader Score: 0 reviews

Intermittent reduced/no boost problem...

2005 truck I bought new, now has 82,000 miles. Basically stock, but does have AFE turbo mouthpiece and a slightly larger exhause. Still with stock cat converter.. When new, I had an Edge unit, booststick & fingerstick. Got rid of all that, then bought a Predator. Occasionally put on the tow program of the Predator, but mostly run it stock. Currently, no program.

Issue is: intermittently get a check engine light, and code for mass air flow. I have cleaned the MAF sensor numerous times, but the code returns after indeterminate amounts of time. Also, numerous times the turbo simply doesn't respond to throttle. I have a boost gauge & pyrometer, and closely monitor both. Getting on the freeway when towing, etc is no fun when the truck just barely limps along. It also tends to emit considerable exhaust smoke when in this state. Eventually, usually after 30-50 seconds the turbo kicks in, and responds normally.

Considering that both the MAF sensor and the turbo vane position sensors are rather expensive, I would rather not simply start replacing parts hunting for the solution. Fuel filter shows 60% life remaining, air filter shows fine, and the truck has exhibited the same symptoms after replacing both filters, so I tend to think it's not a filter restriction.

Ed
__________________
2005 2500HD LT CrewCab 4X4 D/A
2011 Mercedes Benz E550 Coupe
1973 MGB
1967 Triumph Spitfire
1952 MG TD

Vintage Race Cars:
1971 Triumph GT6
1969 Beach Formula V
1964 Triumph Spitfire

Bikes:

2009 Yamaha Vino
2001 Kawasaki KDX 220
1997 Kawasaki KDX 220
Offline  
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-07-2012, 10:28 AM   #2 (permalink)
JC1843
Diesel Master
 
JC1843's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: So. Calif.
Posts: 3,917
iTrader Score: 1 reviews
Send a message via AIM to JC1843

Sounds like a EGR problem. You should consider blocking it, to see if that helps-Cheap from Forum supporting vendors.
__________________
2004.5 LLY - EC-LB- LT - 64 gallon Aero tank, CAI, de-badged, fender vents, MikeL-6 spd-Transgo, tow mirrors, gauges- Putnam XDR, shell, BU camera, Cabin Filters, GPS, Bluetooth, Sirius, PPE, LBZ-MP, studs, Head gaskets

Last edited by JC1843; 12-07-2012 at 10:29 AM.
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2012, 10:37 AM   #3 (permalink)
Smokinlmm
Diesel Technician
 
Smokinlmm's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: On the Coast of Somewhere Beautifull
Posts: 472
iTrader Score: 0 reviews

NC Dmax's Member

Yep^^^ your EGR is blowing/sticking open...
__________________
GMC LMM SLT Z-71 SRW 2500 Dmax/Alli
A Few Upgrades
Sold

2015 Denali CCSB Z-71 SRW 2500 Dmax/Alli
Lifed with 35 Toyo's
A work in progress
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2012, 12:35 PM   #4 (permalink)
Randy_the_Hack
Administrator
Mister, your truck's smoking...

 
Randy_the_Hack's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Georgetown, KY
Posts: 9,657
iTrader Score: 1 reviews

DieselPlace.com Lifetime Premium Member

Blocking the EGR is a simple chore if you get the bolts loose. Getting the bolts loose is the trick... and if you don't have an FE2 truck, it'll throw a check engine light. Do some searching in here and in the DIY section for details. Good luck.

Sent from my PC36100 using AutoGuide App
__________________
Randy

'04.5 Silverado 2500 HD LLY/Allison Dark Spiral Gray Metallic, EC/LB LT 4x4, leather, Nerf bars, Edge Racing Evolution CTS, Monster Diesel, AC Delco stock filter w/TxC CAI, ProFab Performance intake tube, LBZ Kodiak turbo mouthpiece (see Rick's flow bench test results here), EGR blocked (fingerless), PCV rerouted, Silverline 4" 409SS, All Headlights mod , HIR lows and highs w/SilverStar fogs, OnStar, Du-Ha USS, ARMA spray liner, DrawTite Activator II, VentShades, Lund Interceptor Bug Deflector, Lund Genesis Tri-Fold Tonneau Cover, Pop-n-Lock tailgate lock, Bilstein 5100's, Merchant Automotive tie rod sleeves, Merchant Automotive Pump Rub Kit, Fleece Performance TapShifter, Michelin LTX M/S2 245/75 R16


"Suppose I were a congressman. And suppose I were an idiot. But I repeat myself..." - Mark Twain
"Life is hard. Life is harder if you're stupid." - John Wayne
"Cum catapultae proscriptae erunt tum soli proscripti catapultas habebunt." - Anonymous

Last edited by Randy_the_Hack; 12-07-2012 at 12:36 PM.
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2012, 01:34 PM   #5 (permalink)
dh515
Diesel Technician
 
dh515's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: So. Calif
Posts: 412
iTrader Score: 0 reviews

Had a similar problem on my truck that started when I removed the finger stick and Edge and went to EFI Live. Turned out to be a bent pin on the female side of the sensor located under the AC compressor. I think it is a boost sensor but don't remember as it was a long time ago. Had to use a mirror to see it as it is hard to get to. Check your sensor plug connections.
__________________
2005 GMC 2500HD LLY CCSB SLT 4X4, Silver Birch Metallic, de-badged, Trenz billet grill, Retrax bed cover, relocated t-gate handle, Line X, Escalade handles, Chrome H2's on 285/70/17 BFG's, Bilstein 5100's, Cognito UCA's, shock extenders & Sulastic rubber springs, Amsoil dual bypass oil filter and fluids, Fumoto, Nicktane pre-filter & OEM filter adapter, SD manifold, Transfer Flow 45 gal tank, VR Straps, Duraflaps, Dipricol Boost + EGT gauges pillar mount

EFILive , TxC Fan Damn, Mike L. Suncoast IV & trans cooler, MBRP T-304 duals, TTS lift pumps, Banks Ram Air & Kodiak MP, EGR disabled/blocked, PCV mod (Racor 4500 CCV)
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2012, 05:49 PM   #6 (permalink)
terryk
Diesel Master
 
Join Date: Mar 2009
Location: Beautiful California
Posts: 1,430
iTrader Score: 0 reviews

Quote:
Originally Posted by dieselpusher View Post
2005 truck I bought new, now has 82,000 miles. Basically stock, but does have AFE turbo mouthpiece and a slightly larger exhause. Still with stock cat converter.. When new, I had an Edge unit, booststick & fingerstick. Got rid of all that, then bought a Predator. Occasionally put on the tow program of the Predator, but mostly run it stock. Currently, no program.

Issue is: intermittently get a check engine light, and code for mass air flow. I have cleaned the MAF sensor numerous times, but the code returns after indeterminate amounts of time. Also, numerous times the turbo simply doesn't respond to throttle. I have a boost gauge & pyrometer, and closely monitor both. Getting on the freeway when towing, etc is no fun when the truck just barely limps along. It also tends to emit considerable exhaust smoke when in this state. Eventually, usually after 30-50 seconds the turbo kicks in, and responds normally.

Considering that both the MAF sensor and the turbo vane position sensors are rather expensive, I would rather not simply start replacing parts hunting for the solution. Fuel filter shows 60% life remaining, air filter shows fine, and the truck has exhibited the same symptoms after replacing both filters, so I tend to think it's not a filter restriction.

Ed
Have you checked that the inlet tube is tight at the mouthpiece? If we are getting a mass error and the mass is good, I would first check for an air leak after the mass (or at the mass.)
__________________
2005 Chevy Silverado 3500LT SRW D/A CC/LB LLY 4x4 (loaded)
LBZ MP, TxCAI, Stack sealing, Mass/IAT shield, LML manifold
Edge Insight CTS/EGT/EOT
E837 HD Radiator w/EOC + E837 Secondary Cooling Radiator w/fan, factory air dam
Earl's trans cooler, Longs Power Steering Cooler
GM Severe Duty brake rotors (SD suffix)
NuWa Hitchhiker II LS 29.5LKTG 5th Wheel (11klbs)
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2012, 06:10 PM   #7 (permalink)
dieselpusher
Diesel Technician
 
dieselpusher's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 138
iTrader Score: 0 reviews

How do I test the MAF sensor? It's clean and look intact...
__________________
2005 2500HD LT CrewCab 4X4 D/A
2011 Mercedes Benz E550 Coupe
1973 MGB
1967 Triumph Spitfire
1952 MG TD

Vintage Race Cars:
1971 Triumph GT6
1969 Beach Formula V
1964 Triumph Spitfire

Bikes:

2009 Yamaha Vino
2001 Kawasaki KDX 220
1997 Kawasaki KDX 220
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2012, 06:14 PM   #8 (permalink)
dieselpusher
Diesel Technician
 
dieselpusher's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 138
iTrader Score: 0 reviews

On the EGR, I assume I can simply make an aluminum sheet plate to block it off?
__________________
2005 2500HD LT CrewCab 4X4 D/A
2011 Mercedes Benz E550 Coupe
1973 MGB
1967 Triumph Spitfire
1952 MG TD

Vintage Race Cars:
1971 Triumph GT6
1969 Beach Formula V
1964 Triumph Spitfire

Bikes:

2009 Yamaha Vino
2001 Kawasaki KDX 220
1997 Kawasaki KDX 220
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2012, 09:08 PM   #9 (permalink)
dieselpusher
Diesel Technician
 
dieselpusher's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 138
iTrader Score: 0 reviews

Dug around, found I had already installed an EGR blocker plate years ago. Tightened all air hose clamps. Removed turbo vane position sensor and found it pretty grungy. Cleaned in mineral spirits, reinstalled. Truck responds very well on my test drive, but will need more miles to verify if it is indeed fixed.
__________________
2005 2500HD LT CrewCab 4X4 D/A
2011 Mercedes Benz E550 Coupe
1973 MGB
1967 Triumph Spitfire
1952 MG TD

Vintage Race Cars:
1971 Triumph GT6
1969 Beach Formula V
1964 Triumph Spitfire

Bikes:

2009 Yamaha Vino
2001 Kawasaki KDX 220
1997 Kawasaki KDX 220
Offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Diesel Place : Chevrolet and GMC Diesel Truck Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

PLEASE READ! You must check your email inbox for the confirmation link to complete registration. Please check your spam box if you do not see the email in your inbox.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
intermittent problem need help! bryanW Duramax Third Generation: 2006-2007.5 (LBZ & LLY) 9 07-25-2009 03:22 PM
Intermittent 6.5 problem, need help honestbest333 6.5L Diesel Engine 0 04-02-2009 10:57 AM
Intermittent Boost with 2 PCM Codes LBZ6600 Vans 0 01-29-2009 01:37 PM
Intermittent boost PSI engineer837 Duramax Second Generation: 2004.5-2005 (LLY) 6 10-20-2008 08:40 PM
Intermittent black smoke/boost problem Stingray454 6.5L Diesel Engine 14 08-21-2008 05:07 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:21 PM.


Shoutbox provided by vBShout v6.2.1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
© AutoGuide

SEO by vBSEO 3.6.0